top of page

Projekt Bemutató

A Delta Systems Kft. által megvalósított Ipar 4.0 megoldás „5G képes autonóm ipari szállítórobot”

Delta prezentacio.png

Az intralogisztikai területen egyre elterjedtebbek az önvezető szállítójármű megoldások. Viszont gyakran visszatérő probléma, hogy nem az ügyfelek logisztikai igényei és lehetőségei határozzák meg, hogy milyen szállítómegoldást válasszanak, hanem az, hogy a piacon milyen eszközök érhetők el, így nem a folyamatokhoz keresnek robotot, hanem a piacon elérhető robotoknak megfelelőan alakítják át a meglévő folyamataikat. A Delta szemlélete ennek pont a fordítottja. A vállalkozás igényeihez tervezték és alakították ki az ideális anyagmozgató rendszert és pontosan úgy kivitelezték, hogy az adott feladatra legyen optimális és a meglévő folyamatokhoz könnyen illeszkedjen.

Előnyök:

 

 • Automatikus és személyre szabható ideális útvonalak

 • Egyedi intralogisztikai igényre egyedi céleszköz

 • 5G hálózati kommunikációra képes

 • Biztonságos automatikus szállítás

 • A megoldás képes kezelni a sztenderd raklap formátumokat

 • Riportolás/ Adatgyűjtés

 • Le- és felpakolási POI-k optimalizálása

 • Szállítási hatékonyság riportok

 • Egyedi felvételi platformok

 • Kivitelezhető stand-alone és konvejorhoz illeszkedő kivitelben

 • Agilis navigáció

 • Az eszköz képes szűk területen is hatékonyan és kiemelkedő biztonsági paraméterekkel közlekedni

 • Nincs szükséges mágnescsíkos útvonalakra

 • ERP rendszer integráció

 • Automatikus feladatkiosztás és készrejelentés a vállalat- vagy logisztikai rendszerrel integrációban

Projekt Bemutatás

A projekt a „Korszerű vállalati technológiai mintaprogram” keretében valósult meg, 100%-os állami támogatással, amelyre a forrást a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény. 1. számú melléklete XLVII. Gazdaságvédelmi alap fejezet 2. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím 6. Gazdaságvédelmet szolgáló innovációs és technológiai fejezeti kezelésű előirányzatok alcím 2. Gazdaságfejlesztési feladatok jogcímcsoport biztosította. A kedvezményezettek számára a támogatást az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. nyújtotta.

A Program célja a kkv-szektorban működő vállalkozások célzott fejlesztésével, a jövő technológiáinak adaptálásával javítani a digitalizációs fejlettségi mutatókat, egyúttal más vállalkozások számára pilot projekteken keresztül megmutatni, bemutathatóvá tenni azokat a megoldásokat, melyek segítik a vállalkozások technológiai fejlődését, működésük hatékonyabbá és eredményesebbé válását. A program tudás- és eszköztárat biztosított innovatív projektek megvalósításához.

A program keretében az egyik nyertes támogatást igénylő a Delta Systems Kft. volt, aki - mint olyan középvállalat, amely saját maga is tud szolgáltatást nyújtani kkv-k részére - az Integrátor szerepét töltötte be, emellett fővállalkozóként, akár több Megoldásszállító bevonásával egy kézből biztosította a projektek megvalósítását. A támogatást közvetlenül az Integrátor kapta, amely a Fejlesztés címzettjeinek - jelen esetben az ARBOT Mechatronika Műszaki Fejlesztő és Kereskedelmi Kft.-nek - előre meghatározott megoldást szállított le.

Az Arbot Kft. tehát közvetlenül nem részesült kifizetésben, azonban a megvalósuló projekt által jelentős támogatáshoz jutott, hisz egy olyan egyedi, a vállalkozására szabott Ipar 4.0 fejlesztést kapott, amelyet önerőből nem lett volna képes megvalósítani.

Az IFKA által meghirdetett „Korszerű vállalati technológiai mintaprogram” tehát bebizonyította, hogy az Ipar 4.0 mindenkié. Nemcsak a nagyvállalatok számára jelenti a versenyképesség egyik kulcsát, hanem a kkv szektor számára is releváns, mérhető, kézzel fogható, hatékony megoldásokat kínálhat.

Az Arbot Kft.-nél megvalósított „Autonóm intralogisztikai robotplatform, 5G képes autonóm ipari szállítórobot” pedig mintaprojektként szolgál a kkv szektorban hasonló tevékenységet folytató vállalkozások számára.

Autonóm intralogisztikai robotplatform, 5G képes autonóm ipari szállítórobot

 

A fejlesztés a vállalat fő tevékenységéhez kapcsolódik, amely a mérnöki területen történő fejlesztés és tudásbázis létrehozás. A fejlesztés során egyedi fejlesztésű eszköz és a hozzá kapcsolódó tudásrendszer létrehozása volt a cél, melyet a Delta egy kézből szállított a KKV számára.

A jelenlegi működés során a vállalkozásunk külföldi gyártók dobozos megoldására támaszkodik. A hazai gyárak, logisztikai központok folyamataihoz ezáltal külföldi gyártók termékeinek illesztése szükséges. Ezen rendszerek pedig egyfelől kifejezetten drága eszközök, másfelől ennek ellenére zárt rendszerek, nehezen illeszthetők, módosíthatók, illetve a gyártó jótállás azonnal megszűnik, amennyiben valamilyen módosítás kerül végrehajtásra az önjáró járműveken. A monopol helyzetet kihasználva a gyártók vagy hazai képviseletük gyakran nem a magas hatékonyságú illesztésekben érdekeltek, hanem a magas darabszámigényű, akár nem is teljesen hatékony folyamat-automatizációban. Ezáltal a magas beruházási költség mellett gyakran nem egy jól illesztett, jól működő rendszer kerül kialakításra, ezáltal elmarad a fejlesztés a legnagyobb hasznosságot hajtó állapottól, ugyanakkor a beruházási keret felhasználásra került és a gyár/logisztikai központ közvetlen versenyhátrányba is kerülhet.

A fejlesztés során a Delta olyan autonóm önjáró robot kialakítását valósította meg, amely képes megfelelni a jelenkor kihívásainak, ugyanakkor könnyedén felruházható olyan funkciókkal a későbbiekben, ami a meglévő rendszerekhez illesztését lehetővé teszi. A fejlesztés során az eszközzel szembeni fontos a követelmény volt az 5G hálózaton keresztüli kommunikáció biztosítása.

A fejlesztési elem során a teljes rendszer támogatására képessé vált a vállalkozásunk, amely akár termék- és/vagy szolgáltatás formájában exportra, külföldi teljesítésre is lehetőséget nyújt a létrejövő technológiai előny miatt.

bottom of page